De voorbereiding

Enkele dagen voor de bevalling daalde de temperatuur. Het teken dat de bevalling binnen 24 uur zou gaan beginnen. Het bleek vals alarm. De volgende ochtend was de temperatuur van Bijou weer normaal. Het hele weekend was Bijou onrustig. Liep van de ene plek naar de andere, moest heel erg hijgen, ging graven, aan kleden scheuren, zocht haar kunststof lievelingsspeeltjes uit de speelgoedmand op, die ook bij vorige bevallingen en schijnzwangerschappen dienst deden als surrogaatpuppy's. Koetje, krokodillen, muis, kikker, kip moesten er ook nu beslist bij zijn.


De bevalling

Na een lange, lange en onrustige nacht, begon maandagochtend 2 juli om 7.40 uur de bevalling. Net als de dracht, verliep ook de bevalling zeer voorspoedig. Het was er een uit het boekje. Binnen drie uur bracht Bijou zes prachtige puppen op de wereld. Er was geen enkele complicatie, geen stagnatie. Tussen nummers vijf en zes zat slechts vijf minuten. De pups deden het meteen prima. Ademden goed, hadden een goed gewicht en waren tierig genoeg om direct op zoek te gaan naar eten. Al hadden ze nog niet zo snel door dat ze, als de tepel eenmaal vlak voor hun ieniemienie-neusje werd gehouden, ze hun bekje moesten openen om het gewenste voedsel binnen te krijgen. Maar dat was even een kwestie van wennen. Al snelĀ  wisten ze precies waar ze moesten zijn en wat ze moesten doen.

Er zijn in totaal zes pups geboren, precies zoals was gezien op de echo bij de dierenkliniek. De eerste vijf pups waren teefjes. De laatste een reutje. Mama Bijou was met alle even blij: vanaf het eerste begin was ze weer op-en-top moeder. Het is ontroerend te zien hoe goed en vanzelfsprekend alles verloopt.