Shownieuws


Xanta
Als je een rashond koopt, wil je ook weten of je hondje wel voldoet aan de rasstandaard. Dus onze toen nog jonge Xantaatje ingeschreven voor de kooikerclubmatch in Asperen. Ze liep er niet bepaald de sterren van de hemel bij het voortbrengen. Ook het betasten ging met moeite, want nog geen twee weken daarvoor had ze bij een heftige confrontatie met een brommer twee ribben gebroken. Dhr. Arxhoek zag toch voldoende potentie, was onder de indruk van de voor haar leeftijd fraai ontwikkelde borstkas. Ze kreeg de kwalificatie ZG (zeer goed). Het werd de eerste van een aantal ZG’s en U’s (Uitmuntend). Eenmaal werd ze beste teef en behaalde ze zelfs een CAC-punt (kampioensdiploma waarvan je er 4 moet hebben om de titel Nederlands kampioen te krijgen).

Toen ik inmiddels alle kraampjes die bij de shows staan, wel kende en alle benodigde (en onnodige) spullen in huis had, was het tijd voor een rustpauze.  


Yoline
Met Yoline begonnen we opnieuw. En ook met haar waren we blij met het resultaat. Een U bij de Kooikerclubmatch … ik voelde me apetrots. Ook Yoline heeft op diverse shows nog menigmaal een U behaald, kreeg ook een CAC, een reserve CAC, een CACIB en twee maal Reserve CACIB.

Maar ook toen gold: als ik moest kiezen tussen een dag bij een show of een dag op een wedstrijdterrein voor een gehoorzaamheidswedstrijd, koos ik voor de laatste. Natuurlijk ben ik blij dat mijn honden er mooi uitzien, maar na lang en serieus trainen met Xanta een landelijke gehoorzaamheidswedstrijd winnen van Mechelse herders en Border collies met zeer ervaren handlers en mij weten te kwalificeren voor een NK gaf mij veel meer voldoening.

 

Dus gingen we met Yoline niet door voor een titel, maar waren we meer op wedstrijdterreinen te vinden.

De showtijd kwam later weer. Toen werd Yoline Nederlands Veteranenkampioen en eenmaal bij De Nationale, beste veteraan van álle Nederlandse rassen. Zie de tekst hieronder.


Bijou
Na de komst van Bijou gingen we natuurlijk met haar ook naar shows. De eerste keer dat ze  voor een keurmeester werd voorgebracht, was ze nog maar vijf maanden. Het was op de Doedag, de jaarlijkse dag met keuringen voor jonge honden en veteranen. Alle broertjes en zusjes waren ook gekomen. Maar tjongejonge, wat was het een hondenweer. De regen kwam met bakken uit de hemel. We hebben dus niet lang met elkaar kunnen wandelen of bijpraten. Zilver (Ayla) werd derde bij de teefjes, Bijou vierde. Broertje Toby werd eerste bij de reutjes. Alle pups kregen een mooi keurrapport, waarbij vooral opviel dat hun “heel fijne ringgedrag” werd vermeld. Over Bijou schreef de keurmeester bovendien dat ze voor haar leeftijd een mooi gangwerk had. Zowel bij de kooikerclubmatch in Zutphen in november 2012, als de Winner in Amsterdam en bij de Show Nederlandse Hondenrassen in juni 2013 haalde Bijou de kwalificatie ZG (Zeer Goed) met mooie keurverslagen.


Yoline als veteraan

Bij de Show Nederlandse Rashonden in Zwolle, de eerste keer dat een hondenshow voor uitsluitend Nederlandse rassen plaatsvond, deed Yoline in 2013 voor het eerst mee als veteraan. Zij werd daar als tweede teef geplaatst en mocht 's middags ook een rondje in de erering lopen. 

 

Bij de Doedag, de jaarlijkse keuring van de rasvereniging voor jonge honden tot twee jaar en voor veteranen, werd Yoline op een snikhete dag  in juni 2014 beste veteraan (van teven en reuen).

 

Vervolgens werd ze in Rotterdam, bij de Hondententoonstelling Rotterdam in Ahoy, ook de beste veteraan van het ras en behaalde daarmee de titel Benelux Veteranenwinner 2014 Nederland. Dat smaakte naar meer. Ingeschreven dus voor meer hondenshows.

 

Bij de tweedaagse show in Maastricht won ze eind september de ene dag, de andere dag werd ze (door een andere keurmeester) als tweede geplaatst. Het resultaat was voldoende: hiervoor kende de Raad van Beheer haar de titel Nederlands Veteranenkampioen toe.

 

Bij de internationale Hondententoonstelling in Rijswijk (Dogshow Bleiswijk) werd Yoline niet alleen opnieuw beste veteraan, maar van alle ingeschreven teven ook als tweede geplaatst. Reserve beste teef dus.


Bij de internationale hondententoonstelling in Brussel werd Yoline op 7 december onder het toeziend oog van Sint Nicolaas opnieuw beste veteraan bij de teven en werd Benelux Veteraan Winster België. Daardoor heeft zij nu ook de titel Benelux Veteranenkampioen. 

 

Bij de 125e Amsterdam Winnershow op 14 december 2014 werd Yoline als derde geplaatst.

 

Bij alle shows kreeg zij een U (Uitmuntend). 


De Nationale, rashondenshow voor Nederlandse hondenrassen, juni 2015 in Zwolle

Bij de tweede editie van de show voor Nederlandse hondenrassen, De Nationale, werd Yoline beste veteranenteef bij de Kooikerhondjes, beste veteraan bij de Kooikerhondjes en kozen de twee keurmeesters bij de eindkeuring in de erering aan het einde van de middag tot onze verrassing Yoline ook als de beste veteraan van alle aanwezige Nederlandse hondenrassen op die dag. Best veteraan in show dus. Wij waren supertrots.

Bovendien kregen wij daardoor later de uitnodiging deel te nemen aan de Hond van het Jaar Show in Amersfoort in januari 2016.

Trots op Yolines zoon Falco

Wij waren ook trots op Yolines zoon Falco (Zomers Paris uit het groene Gein), die in Zwolle als 3e werd geplaatst en een Uitmuntend kreeg. Op de laatste foto moeder en zoon.

In Bleiswijk werd Falco 4e met een U.

Een dag later, bij de Kooikerclubmatch op 8 november 2015, kreeg Falco in de open klasse opnieuw een U en werd hij vijfde.

Bij de internatioale rashondenshow De Winner in Amsterdam (13 december 2015) werd hij beste reu (1U) in de open klasse en beste reu van alle aanwezige Kooikerreuen. Daarmee behaalde hij de titel Winner 2015 en zijn eerste twee CAC-punten.


Hond van het Jaar Show, De Flint, Amersfoort, januari 2016

Vanwege Yolines overwinning op De Nationale in Zwolle, ontvingen wij de uitnodiging voor de eervolle deelname aan de Hond van het Jaar Show in Amersfoort. Daar namen wij deel aan de categorie Veteranen en aan Hollandse rassen. Een geweldige ervaring om je hond op zo'n catwalk in een sfeervol aangekleed theater voor te brengen, te midden van louter kampioenen.


Benelux Winner Show in Rotterdam Ahoy,

juli 2017:

Julia's eerste keuring.

 

Yolines leeftijd is haar inmiddels al enigszins aan te zien en Yoline loopt natuurlijk niet meer zo soepel als de jonge veteranen die al met 8 jaar in de veteranenklasse mogen deelnemen. Toch kreeg Yoline ook in juli 2017, 12 jaar oud, nog een welgemeende U (Uitmuntend) van keurmeester G. Mensink bij de Benelux Winner hondenshow in Rotterdam Ahoy, die haar omschreef als een fraaie dame. 

Kleindochter Julia kwam, 4,5 maanden oud,  voor het eerst voor een keurmeester te staan. Zij kreeg een prachtig keurmeesterverslag waarin stond dat zij een zeer goed ras- en geslachtstype vertegenwoordigde en zij kreeg een VB (veelbelovend) als kwalificatie. 

En misschien wel de mooiste opmerking in de keurverslagen: bij zowel oma als kleindochter stond dat zij een prima karakter toonden.


Zutphen, 18 november 2018: Bij de Kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging behaalde Julia een mooie 4e plaats. Zij kreeg opnieuw een VB (VeelBelovend).


Vrijdag 8 december 2017: Holland Cup in de RAI. Een U voor veteraan Yoline,  en een VB voor Julia in de puppyklasse. 'An excellent veteran' en 'a very nice puppy' omschrijft de keurmeester hen. Yoline wordt beste Veteraan, Julia wordt beste pup van het ras.


Zondag 10 december 2018: Julia is vandaag exact 9 maanden oud en mag bij de Winner in Amsterdam dus meedoen in de Jeugdklasse (9-18 maanden). Zij haalt hier haar eerste echte kwalificatie: een Zeer Goed en wordt als derde geplaatst. 

Shows zijn niet alleen wachten, wachten, wachten en stil staan. Er zijn ook genoeg leuke dingen om aan deel te nemen.


Bij de Brussels Trophy op 16 december 2017 krijgt Yoline een U en behaalt zij de 2e plaats bij de Belgische keurmeester Theo Leenen. Julia wordt als 4e geplaatst en blijkt opnieuw zeer goed in elkaar te zitten: zij krijgt opnieuw een ZG.

Een dag later krijgt Julia bij de Brussels Dog Show van de Portugese keurmeester Luis Jorge Ferreira Peixoto haar eerste Uitmuntend. Ook deze keurmeester geeft Yoline de kwalificatie Uitmuntend. Hij roept haar uit tot beste Veteraan. Een mooie afsluiting van haar loopbaan. 


Er volgen meer shows. Bij de Martini Dogshow krijgt Julia van de Zweedse keurmeester opnieuw een Uitmuntend. Haar tweede U'tje. Zij wordt dan 3e. Bij de internationale Rashondententoonstelling KV Rijnland wordt zij 2e met een Uitmuntend.Er is duidelijk een stijgende lijn... 14 april behaalt Julia op De Utrecht 1U: zij wordt beste jeugdteef en verkrijgt daarmee behalve een prachtig keurverslag haar eerste jeugdpunt. Bovendien wordt zij van alle deelnemende teven 2e, ofwel reserve-beste teef met een reserve-CAC. Mooie opmerkingen in dit verslag: 'Vriendelijke expressie', 'Vrolijke en prima temperament.' Op de Pinkstershow in Venray haalt Julia haar tweede jeugdpunt door als beste van de vijf jeugdteven te eindigen. Zij wordt hier ook beste teef van alle teven en behaalt een CAC. In totaal heeft zij dan bij zes achtereenvolgende shows een Uitmuntend behaald. De Deense keurmeester is zeer van haar gecharmeerd. Een week later, in Arnhem, doet Yoline (inmiddels 13 jaar) ook weer een keer mee. Zij krijgt een U en wordt reserve-beste teef (met een reserve CAC).


Jeugdkampioen

 In Zwolle wordt Julia voor de derde keer beste jeugdteef. Daarmee krijgt zij de titel Nederlands Jeugdkampioen. Bovendien wordt zij ook hier beste teef en krijgt zij opnieuw een CAC. Wij zijn trots op onze kleine gup!


World Dog Show, Amsterdam, augustus 2018

'Show the world your talent!' was het motto van de World Dog Show die van 9 tot en met 12 augustus plaatsvond in de Amsterdamse RAI. En dat deed Julia! Wat een belevenis om deel uit te maken van zo'n groots evenement, een wereldevenement, waaraan ruim 33.000 honden deelnamen, verspreid over de vier dagen, afkomstig uit 74 landen.

Julia was voor alle drie shows ingeschreven: de Benelux Winner Show, de Specialties en de World Dog Show. Elke ochtend verzuchtte ik: 'Als wij maar niet als eerste de ring worden uitgestuurd....' Maar nee, dat was zeker niet het geval. Tot onze grote verrassing plaatste de Nederlandse keurmeester Dinanda Mensink Julia donderdag bij de Benelux Winner Show op de eerste plaats met 1 Uitmuntend. Onze Julia, beste jeugdteef. Daarmee won zij niet alleen de titel Benelux Junior Winster NL 2018, maar kreeg zij ook een zo felbegeerde kwalificatie voor deelname aan de Crufts, in maart 2019 in het Verenigd Koninkrijk. Wauw! 

 

Vrijdag: nieuwe ronde, nieuwe kansen voor iedereen met andere honden en een nieuwe keurmeester bij de Specialties. Ook de Nederlandse keurmeester Gerard Mensink vond Julia het mooiste jeugdteefje van de deelnemende jeugdteefjes. Opnieuw: 1U voor onze Julia. Aangezien de beste jeugdreu geen U kreeg, maar een ZG, werd Julia automatisch ook beste jeugdhond en mocht zij 's avonds terugkomen in de erering bij de verkiezing van beste jeugdhond van rasgroep 8. 

 

Zaterdag: World Dog Show. De spanning steeg. Het bestuur van de rasvereniging was aanwezig, bestuursleden van de Amerikaanse kennelclub, een grote groep Japanners om te kijken... De honden werden op tafel gekeurd en moesten vervolgens enkele rondjes lopen. De een na de andere handler kreeg een hand ten afscheid, totdat er nog vier combinaties over waren. Ook wij mochten blijven staan van de Nederlandse keurmeester Dick Rutten. En wat mooi, hij plaatste onze Julia hier als 2e, achter het jeugdteefje dat donderdag na Julia als 2e was geplaatst. Een mooi geval van stuivertje wisselen. Wij waren hier echt blij mee. Wat een topdagen.

 

 


Dogshow Maastricht

Int. hondententoonstelling Maastricht, 29 en 30 september 2018. Een niet gedroomd resultaat: op beide dagen werd Julia (door verschillende keurmeesters) verkozen tot Beste van het ras, ofwel BOB. In de eindkeuring van rasgroep 8 werd zij geselecteerd bij de beste zes honden. Op beide dagen haalde zij in de eindkeuring van de Hollandse rassen een fraaie tweede plaats.


Int. Hundenausstellung Dortmund, november 2018

In november reden wij naar het Duitse Dortmund. De eerste keer dat een van onze honden in Duitsland was ingeschreven. Wat een gewéldige show, niet alleen met honden, maar ook met paarden. Julia deed het er goed. In de jeugdklasse werd zij beste teef, en behaalde daarmee haar eerste Duitse punt. Van alle teven werd zij de tweede, reserve beste teef dus. Een mooi avontuur.


Kampioenschapsclubmatch VHNK, Zutphen

Na de show in Dortmund reden wij door naar Zutphen voor de Kampioenschapsclubmatch van het Nederlandse Kooikerhondj, die een dag later plaatsvond. Hier was Julia ingeschreven in de Fokkersklasse, omdat ik als fokker er trots op ben haar te laten zien.

Zij kreeg hier van keurmeester mw. Dinanda Mensink de derde plaats toegewezen.

Ook Julia's zus Sky (die eerder op de show in Bleiswijk boven Julia was geplaatst) en jongere halfzus Amana kregen mooie keurverslagen. Amana behaalde zelfs de tweede plaats bij de pups en won een mooie beker bij keurmeester G. Mensink. Julia's broer Alwyn had minder 'geluk'. Aan de hond zelf verandert dat niets, hij blijft gelukkig gewoon de mooiste en liefste voor zijn baasjes. 


Dogshow Brussel en Amsterdam Winner Show

Eind 2018 waren er nog meer shows. In Brussel bijvoorbeeld, waar Julia opnieuw Beste van het ras werd (BOB) en opnieuw een kwalificatie voor Crufts verdiende.

Bij de Winner in de Amsterdamse RAI deed behalve Julia ook haar jongere halfzusje Ruby (Solara) voor het eerst mee. Zij deed het heel goed. Wat een belevenis om met zo'n pupje in de erering te mogen lopen.

Martini Dogshow, Groningen, 1 en 2 maart

In het eerste weekend van maart gingen wij naar Groningen om daar "ontspannen" te oefenen voor ons grote showavontuur, een weekend later.

De eerste dag werd Julia door keurmeester R. Doedijns verkozen tot beste teef in de open klasse, de tweede dag dacht een andere keurmeester heel anders over Julia en kreeg zij slechts een ZG. 

Wat de show ook leuk maakte, was dat Julia's vader Blitze Bink vh Runxputtehof, Nederlands en veelvoudig  kampioen in andere landen, op bezoek kwam. 


Crufts, Birmingham (Verenigd Koninkrijk), 10 maart 2019

En dan Crufts... een prestigieuze hondenshow in het Britse Birmingham, waarvoor je niet zomaar mag inschrijven. Je moet je eerst kwalificeren. Julia had zich in 2018 tweemaal hiervoor gekwalificeerd, eenmaal door bij de Benelux Winner Show in augustus beste jeugdteef te worden en eenmaal in Brussel door beste teef te worden in de open klasse en beste van het ras. Het is een hele eer om daar je hond te mogen voorbrengen.

Het was een geweldige ervaring. Met de auto naar Calais, daar door de Eurotunnel, en vervolgens naar Birmingham, waar wij ook aan sightseeing hebben gedaan.

De Kooikerhondjes waren op 10 maart aan de beurt, precies op de dag dat Julia 2 jaar werd. Op Crufts zelf werd Julia in een sterke open klasse geselecteerd bij de beste vijf teven. Zij werd vijfde en kreeg daarvoor een mooi certificaat. Wat een bijzondere verjaardag.

Nederlands kampioen

Om de titel Nederlands kampioen te krijgen, moet een hond een aantal keren verkozen zijn tot beste van de ingeschreven groep. De laatste keer moet dat gebeuren wanneer de hond 27 maanden of ouder is.

Op 10 juni 2019, de dag waarop Julia precies 27 maanden was, behaalde zij bij de Pinkstershow in Venray haar laatste benodigde CAC. En dus is zij sindsdien niet alleen Nederlands Jeugdkampioen en Benelux Junior Winner, maar mag zij zich ook meten met de volwassen honden met de titel Nederlands kampioen. Wij zijn trots dat ons zelf gefokte hondje zo goed door de keuringen komt. De Nationale: hondenshow voor Nederlandse rassen, Zutphen

Maar liefst zestig Kooikerhondjes waren ingeschreven voor De Nationale, de tweejaarlijkse hondenshow voor Nederlandse rassen. Het groene Gein was erbij met Julia en nestzus Sky uit nest In de Hoofdrol en met Amana en Ruby uit het nest Vrede. Alle dames kregen een mooie kwalificatie van de keurmeester. De hoofdrol was vandaag weggelegd voor Ruby (Bijous Solara uit het groene Gein): zij werd beste jeugdteef! En bij de beslissing wie beste teef zou worden bij de Kooikerhondjes, werd Ruby 2e. Tweede van alle 36 ingeschreven teefjes, waaronder kampioenshonden. Zij was dus Reserve beste teef en kreeg daarmee een RCAC. Supertrots op Ruby (en eigenaresse Annie)! Tot slot deden wij met zijn vieren mee met de Fokkerijgroep. Van tevoren wisten wij al dat wij, ongeacht de uitslag, de geinigste groep van iedereen zouden zijn... ;)