Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje

Wij zijn lid van de Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje, de officiële rasvereniging.  

De VHNK is opgericht in Delft. Niet zomaar. Delft is ook de plaats waar Willem van Oranje begraven ligt, in de Nieuwe Kerk. Volgens overlevering had onze Vader des Vaderlands zelf ook een kooikerhondje, Kuntze genaamd. Deze Kuntze zou zijn baas in 1572 het leven hebben gered door heel hard te gaan blaffen toen tijdens de Tachtigjarige Oorlog de Spanjaarden met slechte bedoelingen het tentenkamp binnenkwamen waar Willem van Oranje lag te slapen. Daarvan maakt geschiedkundige Pieter Cornelisz. Hooft in zijn "Nederlandsche Historiën" melding. Na de dood van zijn baas in 1584 zou Kuntze van verdriet zijn gestorven, zo wil het verhaal.

Veel kennelnamen verwijzen naar die historische band: van Orangieën, Prince-spioen, van d' Oude Graef. Bij speciale gelegenheden worden kostuums gedragen uit de tijd van Willem van Oranje. Ook bij het 40-jarig bestaan van de rasvereniging was het alsof oude tijden herleefden. Met Willem van Oranje en zijn echtgenote Louise de Colligny voorop, schreed een grote stoet van kooikerbezitters met hun honden door het oude centrum van Delft. Tot groot plezier van de toeristen, al wisten zij niet waaraan zij dit schouwspel te danken hadden. En natuurlijk waren Xanta en Yoline erbij.

 

 

De rasvereniging VHNK organiseert meer dan alleen vergaderingen en lezingen. Andere leuke activiteiten van de VHNK: de Doedag (de jaarlijkse keuring voor jonge honden tot twee jaar en voor veteranen), de clubmatch, demonstraties door het Demoteam, de tweejaarlijkse wandeling ergens in Nederland. Het is een bijzondere ervaring met tientallen honden van hetzelfde ras, uit alle windstreken van het land, over het strand of door te bos te kunnen wandelen. Leden organiseren onderling ook uitstapjes, zoals naar een eendenkooi.


De rasvereniging heeft een eigen website: www.kooikerhondje.nl. Hier is informatie te vinden over activiteiten van de rasvereniging, over het kooikerhondje, zoals de rasstandaard, zijn karakter en over fokken/aanschaf.


Een pagina van de oude site. Rechts boven een foto met Xanta en Yoline.


                      

                     Pagina van de vernieuwde site. Bovenaan onze pups, 

                      daaronder in kleur aan de linkerkant Xanta en Yoline.

 

 

Doedag, juni 2016 in Zeewolde

Leuke workshops tijdens de jaarlijkse Doedag van de VHNK, met hondenriemen maken, hondenmassage geven, hooper en balansoefeningen.

Historische wandeling in Delft

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de rasvereniging vond op 6 mei 2017, net als tien jaar geleden een historische wandeling plaats door Delft. Wij waren er ook weer bij. Niet meer met Xanta helaas, maar nog wel met Yoline. Julia was nog te klein en ook Bijou bleef thuis bij haar pupjes Julia en Meryl van het In de Hoofdrol-nest, die nog niet waren uitgevlogen. Zoon Carlo ging mee om een mooie fotoreportage te maken. Het was weer een zeer bijzondere dag. 

Doedag, 16 september 2017 in Zeewolde, Erkemederstrand

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de VHNK een Doedag met leuke workshops. Op camping Erkemederstrand konden we detectiespeuren, dog dancen, een snuffelmat maken, een spelletjesparcours lopen en een foto laten maken van onze honden. 's Avonds was er een barbecue. Wij bleven zelfs het gehele weekend, zodat er nog meer tijd was gezellig bij te praten met andere hondeneigenaren, gezamenlijk een speurtocht te lopen. Opnieuw een zeer geslaagd evenement, al regende het de gehele dag. Het blijft bijzonder zoveel Kooikerhondjes bijeen te zien. Yoline liet zien dat ze het detectiespeuren nog niet verleerd is. Julia zette haar beste pootjes voor bij het dogdancen. 

Bijzonder ook: wij kwamen een van Yolines kleinzonen tegen: Rico van de Gantelhoeve (zoon van Zomers Paris uit het groene Gein), die inmiddels zelf ook al vader is van drie nesten met pups. Natuurlijk moesten oma en kleinzoon even samen op de foto.