Demoteam

 

Een kooikerhondje is meer dan alleen een hondje dat door zijn formaat zo handig in de fietsmand past. Het is een hond die van vele markten thuis is. Dat ervaren ieder jaar bezoekers van een evenement, waar het Kooiker Demoteam optreedt. Ook ik ben lid van dat demonstratieteam. Met Xanta, Yoline en Bijou ben ik al in veel plaatsen geweest. Of het nu ter ere was van het zoveeljarig bestaan van een familie die Van der Kooi heet, van een tentoonstelling op Paleis het Loo over zeldzame huisdierenrassen, de ingebruikname van een eendenkooi, dierendag in een asiel of in het kader van een hondenaaiproject in een tehuis voor verstandelijk gehandicapten. In ieder geval is het Demoteam jaarlijks aanwezig bij de "Doedag" van de rasvereniging.


Elke hond uit het demoteam laat een ander "kunstje" zien. Het geeft de toeschouwers een beeld waartoe een kooikerhondje in staat is. Klapstuk is altijd het voedsel weigeren. Absoluut ook het favoriete onderdeel van mijn honden. Ze weten het al wanneer het bordje kaas de ring in wordt gedragen. Je mag twee keer braaf niet het aangeboden stukje kaas van het bordje pakken. Maar dan ... krijg je het alsnog als beloning. Je zou geen echte kooiker zijn, als je daarvoor je neus zou ophalen.

Regelmatig wordt een van mijn honden 'geleend' door een mede-Demoteamlid dat toevallig op dat moment geen geschikte hond heeft om mee te doen met de demonstratie.

 

Niet vanzelf

Al die 'kunstjes' komen natuurlijk niet vanzelf aanwaaien. Ieder oefent thuis of op zijn of haar eigen hondenschool/kynologenclub. Twee keer per jaar oefenen wij met het hele team in Beekbergen. Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de rasvereniging kreeg het Demoteam een workshop bij KC Delft aangeboden. Daar leerden wij, zonder hond, netjes naast elkaar lopen.

Demo eendenkooi Waardenburg, 2017

Demo op 10 september 2017 bij een open dag van Staatsbosbeheer in de eendenkooi in Waardenburg. 

Omdat Bijou loops was, mocht Julia voor het eerst meedoen. Dat ging best goed. Yoline fungeerde als leenhond.